تحلیل تکنیکال نئو ویو در بازار فارکس و سبک نئوویو
در طور تاریخ همیشه بازارهای مالی یکی از مهم ترین راه هایی بوده است برای اینکه افراد بتوانند ثروت خود را افزایش دهند. امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و دسترسی آسان به بازار های مالی، علاقه افراد برای ورود به بازار ها بیشتر شده است؛ اما برای اینکه بتوانید در بازار به خوبی فعالیت کنید و به سود برسید، ابتدا باید تحلیل کردن را آموزش ببینید. در تحلیل نمودار های قیمتی سبک های مختلفی وجود دارد که یکی از این سبک های تحلیلی نئوویو است.
یکی از سبک های محبوب، معروف و پرکاربرد در تحلیل تکنیکال، امواج الیوت است؛ سبک تحلیلی نئوویو را می توان مدل جدید و اصلاح شده ای از سبک الیوت دانست. قبل از اینکه به بررسی سبک نئوویو بپردازیم، ابتدا باید تعریفی از سبک الیوت داشته باشیم.
نظریه امواج الیوت توسط رالف نلسون الیوت اختراع شد که به کمک نظریه داو و دیدگاه شخصی خود توانست رفتار مشخص و خاصی را از حرکت قیمت در بازار سهام شناسایی کند که در حال تکرار است.
در بازار های مالی می توانیم مشاهده کنیم که حرکت قیمت ها به صورت موج هایی به سمت بالا یا پایین است. الیوت با بررسی موج های حرکتی قیمت، الگو های تکراری شونده ای را شناسایی کرد که به کمک آن ها توانست پیش بینی های دقیقی را از آینده قیمت ها داشته باشد.
نظریه امواج الیوت به ما می گوید که روند حرکت قیمت از دو موج محرک و موج اصلاحی تشکیل می شود. حرکت قیمت در جهت روند را موج محرک گویند که زا 5 موج کوچک تر تشکیل می شود و با اعداد 1.2.3.4.5 مشخص می شوند؛ موج اصلاحی را حرکت قیمت در خلاف جهت روند گویند که از 3 موج کوچک تر تشکیل می شود و با حروف a.b.c مشخص می شوند.
برای شناسایی درست موج محرک و موج اصلاحی، ابتدا باید روند حرکتی قیمت را شناسایی کنیم؛ اگر روند کلی حرکت قیمت صعودی باشد، موج محرک ما صعودی و موج اصلاحی ما نزولی خواهد بود؛ اگر روند کلی حرکت قیمت نزولی باشد، موج محرک ما نزولی و موح اصلاحی ما صعودی خواهد بود.
نئوویو چیست؟
نئو ویو به عنوان یک مدل جدید و اصلاح شده ای از امواج الیوت است که دارای الگو های جدیدتر، به روزتر و قوانین دیگری است تا موج شماری را منطقی تر، عینی تر و قابل فهم تر کند. نئوویو (Neo Wave) مخفف عبارت Neely Method of Elliott Wave Analysis و به معنای الیوت به سبک گلن نیلی است.
گلن نیلی با مطالعه روی سبک الیوت توانست ضعف های آن را شناسایی کند. او با رفع ضعف های سبک الیوب توانست به نوعی آن را شخصی سازی کند و آن را کامل تر کند. در مصاحبه ای که با گلن نیلی، بنیانگذار نظریه Neo Wave، انجام شد این سوال پرسیده شد که Neo Wave چیست؟ و در پاسخ چنین گفت:
نئوویو سبب می شود تا امواج الیوت شکل اصلی خود بگیرد و به شما کمک می کند که به طور متوالی تک تک مراحل فرآیند تشکیل آن را ببینید تا برای شما منطقی، عینی و قابل درک باشد.
نئوویو براساس امواج الیوت تشکیل شده که دارای قوانین، الزامات و عوامل منحصر به فردی است. براساس قوانین جدید، الگوهای نمودار جدیدی ایجاد شده است که عبارت انداز:
- الگو محرک ساده (Simple Impulse).
- الگو محرک امتداد یافته (Extended) – الگو محرک روندار با موج 1 و 3 و 5 ممتد و الگو محرک ترمینال با موج 1 و 3 و 5 ممتد.
- الگو امواج محرک ترمینال با موج 5 کوتاه شده .
- الگو پایان مورب ((Ending Diagonal.
همان طور که مشاهده می کنید، موج محرک در تمامی الگو ها وجود دارد و دسته بندی الگو ها براساس موج محرک صورت می گیرد. امواج محرک را می توان بر اساس میزان اصلاح موج 4 به 2 دسته تقسیم کرد که عبارت انداز:
محرک روند دار (Trending Impulse) و محرک ترمینال .(Terminal Impulse)
تفاوت این دو حالت براساس میزان اصلاح موج 4 است. در امواج محرک روند دار، موج 4 نمی تواند از موج 1 عبور کند؛ اما در امواج محرک ترمینال می تواند از موج 1 عبور کند ولی باید در نظر داشته که در هر دو حالت نباید موج 4 به اندازه کل موج 3 اصلاح کند.
نکته: همان طور که در امواج الیوت، فیبوناچی از از ابزار پرکاربرد و مهم بود، در نئوویو نیز فیبوناچی برای تفکیک این دو حالت بسیار پرکاربرد است.