خلاصه تاریخ ترکیه
کشور ترکیه همواره در طول تاریخ، شاهد تغییرات و تحولات زیادی بوده است. این کشور یکی از قدیمیترین سرزمینهای دوران باستان است و قسمت اعظم شبه جزیره آناتولی، هم اکنون به خاک ترکیه مربوط میشود.
در دوران باستان دو شهر بسیار مهم لودیه و ایونیا وجود داشتند که بعدها توسط کوروش بزرگ تصرف شدند. به همین دلیل در این دوران، ترکیه کنونی محل حکومت پادشاهی هخامنشیان به شمار میرفت. بعد از منقرض شدن حکومت هخامنشیان توسط اسکندر مقدونی، کشور ترکیه به تصرف دولت رم در آمد.
بعد از انحطاط رومیان، امپراتوری کنستانتین به وجود آمد و این حکومت، شهر قسطنطنیه یا همان استانبول امروزی را مرکز حکومت خود قرار داد. این تحولات تاریخی در سال ۳۹۵ میلادی به وقوع پیوست.
یکی از مهمترین وقایعی که باعث شده ترکیه امروزی به وجود آید، شاید حمله سلجوقیان با پادشاهی آلب ارسلان در سال ۴۶۳ هجری قمری بود که با شکست دادن دولت بیزانس باعث شد بخش شرقی این کشور به دست سلجوقیان بیفتد.
به وجود آمدن دولت عثمانی
هجوم ترکمنان مسلمان ایران به قسمت اعظم خاک کشور ترکیه و تشکیل دادن صدها حکومت در نزدیکی خاک آنکارا، باعث تشکیل دولت بزرگ عثمانی شد. مهمترین این قبایل به اسم قایی نامیده میشدند و رهبر آن شخصی به نام عثمان بود و بعدها از روی همین نام، دولت عثمانی نام گذاری شد.
سرانجام در سال ۱۴۵۳ میلادی، سلطان محمد توانست پایتخت حکومت بیزانس که در آن زمان قسطنطنیه بود را فتح کرده و به عمر دولت کنستانتین خاتمه دهد و پس از آن سلطان محمد نام استانبول را جایگزین شهر قسطنطنیه کرد. این فتح به منزله ایجاد دورانی جدید در اروپا بود.
سلطان سلیم توانست دولت عثمانی را تبدیل به امپراتوری نماید. این شخص در حکومت ۹ساله خود توانست بسیاری از مناطق خاورمیانه کنونی شامل عراق، عربستان، مصر و هم چنین بخشهای زیادی از جنوب شرقی اروپا را به تصرف خود درآورد.
اما کشورگشاییهای دولت عثمانی به اینجا ختم نمیشدند؛ با مرگ سلطان سلیم، پسر وی سلطان سلیمان، پادشاهی امپراتوری عثمانی را به دست گرفت. این فرد بسیاری از مناطق شرقی و همچنین مناطق زیادی از خاورمیانه را به تصرف خود در آورد. در ارتباط با زندگی نامه سلطان سلیمان و همچنین فتوحات و نوع زندگی وی کتابها و فیلمهای زیادی ساختهاند. اما پس از درگذشت سلطان سلیمان، حکومت به پسران وی رسید؛ قدرت طلبی پسران شاه، زمینهای برای فروپاشی و منحل شدن دولت عثمانی را به وجود آورد.
ایجاد کشور ترکیه؛ آنچه از این کشور هم اکنون بر جای مانده است
«مصطفی کمال پاشا» ملقب به آتاتورک، جمهوری ترکیه را به وجود آورد. این اقدام پس از هجوم بریتانیا و متحدانش پس از جنگ جهانی اول و فروپاشی دولت عثمانی به وقوع پیوست. آتاتورک، شخصی آزاده خواه بود و اصل حکومت خود را بر اساس جدایی دین از سیاست بنا نهاد. هم چنین اقدامات وی برای صنعتی شدن کشور ترکیه و رقابت با سایر کشورهای پیشرفته اروپایی همواره مورد تقدیر افراد زیادی قرار گرفت. در طول تاریخ، وی را به عنوان نماد و سمبل رسمی ترکیه میشناسند و او را پدر ترکیه نیز مینامند.
آتاتورک به مدت ۱۵ سال ریاست جمهوری ترکیه را بر عهده گرفت. از مهمترین اقدامات وی در تثبیت وضعیت سیاسی کشور ترکیه، احداث مجلس میهنی ترکیه بود و تمامی اعضای کابین خود را در قبال قوانین و مقرراتی که از سوی مجلس وضع میشد، مسئول دانست.
آتاتورک، شخصی مذهبی نبود اما در قبال عقاید ترویج اسلام در کشور خود اِبایی نداشت و به تمامی عقاید مذهبی در کشور خود احترام میگذاشت و آنها را برای مطرح کردن عقاید خود آزاد گذاشت.
در سال ۱۳۲۵، ترکیه به عضویت سازمان ملل متحد در آمد؛ هم چنین این کشور یکی از اعضای ثابت ناتو است. در سالهای اخیر، ترکیه همواره بر نظام سیاسی مبتنی بر آزادی خواهی بر اساس رأی مردم تاکید داشته و بیشترین سعی را جهت پیوستن به اتحادیه اروپا داشته و در این زمینه مذاکرات جدی را با این اتحادیه آغاز کرده و امید دارد در سالهای آینده به این اتحادیه بپیوندد.