قوانین رمزارزها در کشور کانادا
استاد غلامحسین دوانی
🔺در کشور کانادا استفاده از بیت کوین به عنوان منبع ذخیره ارزش و یا واسط مبادلاتی بلامانع است. طبق بیانیه رسمی نهاد مصرف کننده مالی کانادا شهروندان این کشور می توانند بدون مانع حقوقی از ارزهای دیجیتال برای خرید کالا استفاده کنند. در این کشور استفاده از درگاه های معاملات رمزارز نظیر صرافی های دیجیتال نیز بلامانع است. با این اوصاف طبق موازین قضایی کاندا، رمزارزها (اعم از بیت کوین و دیگر کوین ها) به عنوان اسکناس قانونی شناخته نمی شوند. در این کشور تنها دلار کاندا به عنوان پول رسمی توسط مراجع قانونی به رسمیت شناخته می شود. طبق قانون ارز کانادا، اسکناس قانونی باید شروط زیر را احراز کند:
اسکناس های کاغذی که توسط بانک مرکزی این کشور چاپ و به چرخه تبادلات مالی وارد می شوند.
سکه هایی که مطابق قانون ضرب سکه های سلطنتی این کشور به بازار هدف صادر می شود.
در کانادا معاملات ارز دیجیتال و دارایی های رمزارز ذیل قانون مالیاتی این کشور تعریف می شوند. وزارت درآمدهای مالی کانادا، رمزارزها را به عنوان اسکناس های دولتی در نظر نمی گیرد، بلکه آنها را در ذیل کالاهای مالی طبقه بندی می کند. بنابراین استفاده از رمزارزها به عنوان واسط مبادلاتی برای دریافت خدمات و یا خرید کالاهای تجاری، به عنوان مصداق معامله پایاپای شناخته می شود.
طبق متن قانون اساسی نهاد مصرف کننده مالی کانادا:
کالاهایی که بواسط پرداخت وجه ارز دیجیتال خریداری می شوند باید در دفتر مالیاتی فروشنده نیز لحاظ شود. بنابراین تمامی شهروندان در صورت خرید کالاهای تجاری و یا خدمات مالی و پرداخت وجه معادل آن از طریق ارز دیجیتال، مشمول قوانین مالیاتی خواهند شد.
در اظهارنامه های مالیاتی، تمامی شهروندان کانادایی موظف هستند مراتب درآمدها و ضررهای ناشی از خرید و فروش ارزهای دیجیتال را در اختیار مقامات ارشد اداره الیات این کشور قرار دهند.
در ارتباط با اعمال قوانین مالیاتی، نهاد مصرف کننده مالی کانادا اظهار می کند:
در مواردی که از ارز دیجیتال برای پرداخت ارزش مبادله ای یک کالای تجاری و یا خدمات مدنی استفاده شود، قانون معاملات پایاپای اعمال می شود. معامله پایاپای زمانی صورت می گیرد که طی آن طرفین معامله توافق می کنند در ازای مبادله کالا و یا خدمات مدنی، از اسکناس رسمی کشور هدف استفاده نکنند. به عبارتی در اینگونه معاملات اسکناس کاغذی واسط معامله نخواهد بود.
مثلاً تصور کنید در ازای خرید بلیط سینما به جای پرداخت اسکناس، ارز دیجیتال پرداخت کنیم. در اینصورت به چنین معامله ای معامله پایاپای گفته می شود. مطابق قانون مدنی کشور کانادا، در صورت انجام معاملات پایاپای، وجوه دریافتی فروشنده باید طبق قانون مصوب دولت، در ذیل موازین مالیات بر درآمد لحاظ شود. تراز مالیات و نحوه محاسبه آن نیز توسط دلار کانادا سنجیده می شود.
در روز ۱۹ ژوئن ۲۰۱۴، دادستان کل کانادا موافقت خود را با لایحه اجرایی سازی برخی مفاد بودجه این کشور اعلام کرد. این لایحه شامل برخی اصلاحات در متن عواید جرم نظیر پولشویی و تامین مالی گروه های تروریستی در کشور کانادا می شد. طبق این قانون، ارزهای دیجیتال (اعم از بیت کوین و دیگر رمزارزهای جایگزین) در ذیل متمم مبارزه با پولشویی قرار گرفتند. تصویب این لایحه در پارلمان کانادا این کشور را به نخستین دستگاه قضایی و حقوقی بین الملل تبدیل کرد که در زمینه ارزهای دیجیتال متمم قانونی وضع می کند. کشور کانادا همچنین نخستین کشوری است که معاملات تجاری ارز دیجیتال را در ذیل قوانین مبارزه با پولشویی و تامین مالی گروه های تروریستی قرار داد.
در روز ۲۴ آگوست ۲۰۱۷، مدیران ارشد سازمان بورس و اوراق بهادار کانادا در ارتباط با نحوه ارائه و صدور اولیه رمزارزها لایحه ویژه ای را صادر کردند. این لایحه الزامات حقوقی و قضایی این سازمان در ارتباط با چگونگی صدور اولیه رمزارزها، صدور اولیه توکن های بهادار، نحوه فعالیت صندوق های سپرده گذاری رمزارز و معاملات آتی ارز دیجیتال را تببین می کند. در ماه فوریه سال ۲۰۱۸ نیز سازمان بورس و اوراق بهادار کانادا اعلام کرد نخستین صندوق سرمایه گذاری قابل معامله مبتنی بر فناوری بلاک چین در این کشور راه اندازی شده است.
بانک مرکزی کانادا، نهاد پرداخت های مالی این کشور و شرکت های فناوری مبتنی بر تکنولوژی دفتر کل توزیع شده با هم افزایی یکدیگر در حال بررسی چگونگی ایجاد تحول در زیرساخت های پرداخت مالی با استفاده از درگاه های توزیع شده نوآوری بلاک چین هستند. در فاز اول و دوم، چگونگی تسویه حساب پرداخت های بین بانکی و در فاز سوم مواردی نظیر مزایای ادغام سازوکارهای غیر متمرکز مالی در بستر صرافی های خارجی و سیستم های اوراق بهادار مورد بررسی قرار می گیرد.